Kotisivut toimivat ikäänkuin yrityksen käyntikorttina verkossa — siksi niihin kannattaakin investoida sekä ajallisesti, että rahallisesti laadukkaan lopputuloksen takaamiseksi. Nykyään eri verkkosivuston rakentamisalustoja on kuitenkin monia ja vaihtoehtojen valikoima on hyvin laaja — mistä siis lähteä liikkeelle?

Tänä päivänä kaikista kotisivuista WordPress-kotisivut ovat selkeästi yleisimpiä ja uudet verkkosivut halutaankin usein nykyään rakentaa juuri tämän julkaisujärjestelmän avulla. Miksi näin on? Ja mistä ja mihin hintaan voisi yritykselle hommata WordPress-verkkosivut? Lue vastaukset näihin kysymyksiin tästä artikkelista!

WordPress, mikä se on?

WordPress on erittäin paljon suosiota kerännyt sisällönhallintajärjestelmä, jonka avulla voi luoda ja ylläpitää verkkosivustoja. Alusta on kirinyt tämän päivän suosituimmaksi julkaisujärjestelmäksi ja nykyään verkkosivuja rakentaessa yleensä turvaudutaankin juuri WordPress-alustaan. Suurin osa digi- ja mainostoimistoista käyttävätkin työssään WordPress-palvelua.

Näin alkuun on hyvä myös todeta, että WordPress-sisällönhallintajärjestelmästä on olemassa kaksi eri versiota — WordPress.com ja WordPress.org.

WordPress.com on WordPressin kaupallinen palvelu, jota ylläpitää yritys nimeltä Automattic. Automattic huolehtii mm. sivustojen palvelimista, tietoturvasta, sekä päivityksistä ja palvelun lähdekoodi on “lukittua” eli sivustot eivät ole täysin itse räätälöitävissä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että alusta on helppo ottaa käyttöön, mutta on mahdollisuuksiltaan melko rajallinen ja mm. ulkoasun muokattavuus on rajoitettua, palvelintilaa on vähemmän ja sivustolla näytetään mainoksia. Kovin vaativia sivustoja ei WordPress.com -alustalla saa siis aikaan, vaikka joistakin rajoitteista pääseekin eroon lisämaksua vastaan.

WordPress.com on fiksu valinta silloin kun kyseessä on esimerkiksi bloggaaja, pienyrittäjä tai pieni yhdistys, joka on lähtökohtaisesti rakentamassa sivustonsa itse ja jonka toiminnalle sopii pienet ja yksinkertaiset sivut.

WordPress.org taas on näistä kahdesta vaihtoehdoista se “järeämpi”, jolla suurin osa digi- ja mainostoimistoista rakentavat sivustoja ja johon tässä artikkelissa keskitymme.

WordPress.org -alustan lähdekoodi on avointa, sekä täysin muokattavissa ja sivuston ylläpitäjä on itse vastuussa mm. palvelintilasta ja verkkotunnuksista — mahdollisuuksia on siis enemmän, mutta niin myös vastuuta. Ammattimaisemmalla WordPress.org -alustalla pystytään rakentamaan juuri sellaiset verkkosivut kuin toiveissa on, oli sitten kyseessä pieni muutaman sivun sivusto tai laaja verkkokaupalla, kieliversioilla ja rajapintaintegraatioilla varustettu toteutus. Mahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat.

Keskustellessamme tässä artikkelissa WordPress-alustasta ja -sivustoista, tarkoitamme tätä jälkimmäistä WordPress-vaihtoehtoa.

Miksi juuri WordPress-nettisivut?

Kuten jo mainittu, WordPress on maailman suosituin julkaisujärjestelmä, eikä mikään ihme, sillä WordPress -toteutuksien mahdollisuuksissa vain taivas on rajana. Alusta sopii niin pieniin kuin isoihin tarpeisiin ja suosion, sekä tunnettuvuuden johdosta tietoa, ohjeita ja tekijöitä WordPress-sivustojen rakentamiseen, päivittämiseen ja kehittämiseen löytyy pilvin pimein ja on helposti saatavilla.

Tässä muutama syy, miksi juuri WordPress on mainio julkaisujärjestelmävaihtoehto uusia kotisivuja harkitessa:

Monipuolisuus — WordPress mahdollistaa täysin räätälöidyt ratkaisut, joustavat sivupohjat, sekä muokattavat rakenteet, jotka takaavat sen, että alustalla voi tehdä juuri niin pientä tai juuri niin isoa kuin tarvitaan ja sivut voidaan muokata täysin kunkin yrityksen yksilöllisiin tarpeisiin sopiviksi. WordPress-sivut taipuvat niin laajaksi verkkosivustoksi, verkkokaupaksi, blogialustaksi kuin yhden sivun onepage-sivuksi, kuten portfolioksi.

Monipuolisen lisäosavalikoiman avulla sivustoille voidaan lisätä kaikki yrityksen tarvitsemat toiminnallisuudet ja järjestelmäintegraatioita on helppo lisätä. Ohjelmiston käyttö ei myöskään vaadi rekisteröitymistä tai käyttöehtojen hyväksymistä — sivuista voi tehdä juuri sellaiset kuin itse haluaa.

Helppokäyttöisyys — WordPress-sivustojen rakentaminen on suoraviivaista ja sivustoja voi toteuttaa ilman minkäänlaista varsinaista ohjelmointiosaamista. Palvelu mahdollistaa kuitenkin myös laajojen vaativien kokonaisuuksien toteuttamisen, jolloin ammattiapu on suositeltavaa. Alusta pitää valmiiksi sisällään blogitoiminnon ja verkkokauppatoimintokin on helposti liitettävissä alustaan — näin näille toiminnoille ei ole tarvetta etsiä sen monimutkaisempia ratkaisuja.

Sillä muokattavuuden ja jatkokehittämisen mahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat — varsinkin rakennettaessa sivu fiksusti ja ammattitaitoisesti — alustaa ei myöskään tarvitse vaihtaa toiminnan laajentuessa ja sivuston tarpeiden kasvaessa. Lisäosia, sekä järjestelmäintegraatioita on helppo lisätä, eikä sivustojen kokoa ole rajoitettu, joten sivustoja voi rauhassa laajentaa sitä mukaan kuin tarvetta on.

Monipuolisuuteensa nähden WordPress on siis varsin helppokäyttöinen järjestelmä, eikä se sisällä paljoa monimutkaisuuksia ylläpidon puolella, joten käyttäjä pääsee keskittymään vain olennaiseen, eli oman sisältönsä hallintaan ja päivittämiseen. Järjestelmän käyttäjäystävällisyyttä lisää myös suomenkielisyys.

Kustannustehokkuus — WordPress itsessään on ilmainen palvelu, joten satojen eurojen käyttölisenssiä ei tarvitse ostaa, maksat ainoastaan räätälöidystä ulkoasusta, sivuston tekniikasta, sekä ylläpitöpalvelusta. Sivustojen rakentaminen on myös nopeaa, joka auttaa kustannuksien kontrolloinnissa — monipuolisten valmiiden lisäosien avulla sivustoille voidaan lisätä kaikki tarvittava nopeasti budjetin karkaamatta käsistä.

Hakukoneystävällisyys — WordPressin peruskoodissa on huomioitu hakukoneystävällisyys ja alustalla rakennetut verkkosivut ovat nopeasti optimoitavissa Google-ystävällisiksi. Laadukkaasti koodattu WordPress -sivu näkyy hyvin Googlessa ja alustan valmis blogitoiminto mahdollistaa runsaan sisällön luomisen, joka helpottaa hakukoneoptimoidun sisällöntuotannon aloittamista.

Turvallisuus ja jatkuva kehitys — sillä WordPress on erittäin suosittu alusta ja sen lähdekoodi on avointa, sen ydintä kehittävät jatkuvasti tuhannet tekijät, joka takaa sen, että kehitys on jatkuvaa ja tietoturva-aukot paikataan nopeasti. WordPress on maailman suosituin julkaisujärjestelmä ja suosio varmistaa myös sen, että kattava tukiverkosto on aina saavutettavissa maailmanlaajuisesti. Alusta päivittyy myös usein ja on aina ajan tasalla.

Mistä apua WordPress-kotisivujen pystyttämiseen?

Yleisesti ottaen, jos kyseessä on yrityksen verkkosivut, kannattaa sivut teettää ammattilaisella.

Taitavia WordPress-tekijöitä löytyy erittäin moneen lähtöön ja vaikka mikään ei estä urakkaan ryhtymistä itse, ei alustan muokattavuudesta ja lisäosista saa juurikaan mitään irti, jos ei tiedä mitä on tekemässä. Kaiken voi toki opetella, mutta harvalta yrittäjältä löytyy tarpeeksi aikaa todella syventymään verkkosivustojen rakentamiseen.

Varsinkin isompiin kokonaisuuksiin, jotka vaativat osaamista ja aikaa on suositeltavaa etsiä ammattilaisen apua. Samalla varmistut siitä, että saat juuri sellaiset sivustot kuin haluat ja että näyttävän ulkoasun takana myös tekniikka pelittää moitteettomasti. Ammattilaisen tekemänä sivuston koodi, turvallisuus, latausnopeus, käyttömukavuus, sekä hakukoneoptimointi saadaan kuntoon ongelmitta. Lisäksi sivuston perusteiden ollessa kunnossa myös jatkokehittäminen on helpompaa.

WordPress-alustan suosion takia myös tekijöitä löytyy todella paljon ja esimerkiksi useimmat verkkosivuja rakentavat digi- ja mainostoimistot käyttävät WordPress-julkaisujärjestelmää työssään. Tämän lisäksi verkkosivustojen ulkoasun suunnitteluun ja tekniseen toteutukseen on olemassa laaja valikoima freelancereita. Mutta mistä kannattaa hakea apua?

Suosituksena voisi sanoa, että kannattaa etsiä kumppani, joka voi toteuttaa koko paketin — niin ulkoasun suunnittelun, kuin teknisen toteutuksen. Ei kuitenkaan ole perisynti hankkia suunnittelu yhdestä paikkaa ja toteutus toisesta. Monella yrityksellä on esimerkiksi bränditoimisto, joka ohjeistaa visuaalisen ilmeen käyttöä. Verkkosivuston ulkoasu kannattaa kuitenkin laittaa sellaisen osapuolen suunniteltavaksi, jolla on kokemusta myös teknisestä puolesta ja käyttöliittymän suunnittelusta.

Myöskään sisältöjen suunnittelua ja tuottamista ei kannata unohtaa. Jos yrityksesi kaipaa apua verkkosivujen sisällöntuotantoon, voi olla hyödyllistä löytää sellainen kumppani, joka voi tarjota apua myös tällä saralla.

Verkkosivujen sisällöt ovat erittäin tärkeitä, jos halutaan saada asiakkaita ja lisätä myyntiä. Kohderyhmää kiinnostava, hakukoneoptimoitu ja liiketoiminnallisiin tavoitteisiin sidottu sisältö ei välttämättä taivu aina helposti omasta takaa, jolloin sisällöntuotannon ulkoistaminen voi olla fiksu valinta.

Ennen vaihtoehtojen kilpailutusta kannattaa kuitenkin määritellä tuleville sivustoille selkeät tavoitteet — ilman harkittuja ja täsmällisiä tavoitteita harvoin syntyy myöskään hyviä sivustoja. Selkeiden tavoitteiden kanssa on myös helpompi löytää verkkosivujen rakentamiseen oikea kumppani, joka osaa varmasti toteuttaa kokonaisuuden vaatimusten ja tavoitteiden mukaisesti.

Ennen kilpailutusta ja verkkosivujen hankintaa kannattaa olla perillä ainakin seuraavista seikoista:

  • Kuinka laajalle kokonaisuudelle on tarvetta (tarvitaanko verkkokauppaa, eri kieliversioita yms.)?
  • Mille kaikille saroille tarvitaan apua (onko tarvetta esimerkiksi sisällöntuotannolle, tai WordPress koulutukselle)?
  • Mitä tietoa kohderyhmä yrityksestä tarvitsee, missä muodossa ja miten heidän toivotaan ottavan yhteyttä?

Tavoitteiden ollessa selkeät, voi verkkosivukumppanin etsimisprosessin aloittaa. Jokaiseen vaihtoehtoon kannattaa perehtyä ja tekijöiden aiempia töitä on hyvä vilkaista ennen tilauksen tekemistä.

Sopivan kumppanin löydyttyä homma toimii yleensä “avaimet käteen” -periaatteella, eli verkkosivustot tilatessa toimisto tai muu taho tekee kaiken valmiiksi ja toimittaa toiveiden pohjalta valmiin sivuston, jota loppukäyttäjän on helppo käyttää ja päivittää. Toki kuten aikaisemmin mainittu, sivuston päivityksen ja sisällöntuotannon voi halutessaan jättää myös ammattilaisille.

Mihin hintaan yritykselle saa WordPress-kotisivut?

Sekä WordPress-verkkosivuja, että niiden tekijöitä löytyy todella moneen lähtöön ja siksi myös sivustojen hintahaarukka on hyvin laaja. Pienimmän hintalapun omistavat yksinkertaiset ja pienet harrastelijoiden blogit tai onepage-sivut ja kalliimpaan päähän sijoittuvat edistyneet ja mittavat verkkosivukokonaisuudet, joiden toteutukseen tarvitaan useamman tekijän toteuttajatiimi, jolla on laajaa osaamista ja ammattitaitoa.

WordPress-sivuston hintaan vaikuttavat mm.:

  • Sivuston laajuus (esim. sivu- ja sisältömäärä)
  • Sivuston kompleksisuus (esim. tarvittavat toiminnot, verkkokauppa, monikielisyys)
  • Sisällöntuotannon tarve
  • Kuinka räätälöityä ja yksilöllistä toteutusta toiveet vaativat
  • Tekijän/-jöiden kokemus ja osaaminen
  • Lisäosien lisenssit
  • Hakukoneoptimointi

Yleensä verkkosivuprojektien hinnat liikkuvat jossain 500 – 10 000 euron välillä. Lähtökohtaisesti voisi sanoa, että jos kyseessä on esimerkiksi pieni sivutoiminen toiminimiyritys, joka pärjää muutaman erillisen sivun sisältävällä, valmiin teeman päälle rakennetulla sivustolla, voi kilpailutuksen jälkeen sivuston saada pieneltä alan toimijalta kolminumeroisella summalla.

Mikäli verkkosivuilla taas on erittäin olennaiset liiketoiminnalliset tavoitteet ja kyseessä on laaja verkkokaupalla ja uniikilla ulkoasulla varustettu sivusto, sekä sivukaupalla uutta myyvää ja hakukoneoptimoitua sisältöä, voi hinta kavuta helposti viisinumeroiseksi.

Useimpien suomalaisten pk-yritysten verkkosivujen hinnat sijoittuvat kuitenkin näiden kahden esimerkin välille. Alle tonnilla ei kuitenkaan kovin laajoja sivustoja saa. Suhteellisen yksinkertaisen ja laadukkaan yrityssivuston voi saada muutaman tuhannen euron investoinnilla.

Pienyrittäjille suurin kynnyskysymys verkkosivuja miettiessä on yleensä aina raha ja vaikka hintahaitari on hyvin laaja, voi aloittelevasta yrittäjästä silti halvinkin hinta tuntua joskus ylivoimaiselta investoinnilta. Jos kyse ei kuitenkaan ole aivan sivutoimisesta toiminnasta ja verkkosivuista halutaan oikeasti olevan yritykselle hyötyä, niistä kannattaa maksaa. Heti kun kyseessä on laaja ja vaativa verkkosivukokonaisuus, on kokenut ja osaava ammattitekijä nopeasti myös hintansa väärti ja laadukkaat verkkosivut ovat aina tuottoisa investointi yritykselle.

On hyvä myös muistaa, että alkuun kuluja syntyy selvästi enemmän kuin myöhemmin sivuston ylläpitovaiheessa ja suurempien kokonaisuuksien kanssa pystyy miettimään pakettiratkaisuja verkkosivukumppanin kanssa.

Ennen tarjouspyyntöjen kysymistä kannattaa myös määritellä verkkosivuille selkeät tavoitteet ja vaatimukset, jotta projektille pystytään ennalta arvioimaan mahdollisimman hyvin hintaa. Perillä kannattaa olla mm. edellisen kappaleen bullet point -listan seikoista, sekä siitä mitä toivoo kävijän sivustolla tekevän.

[Kirjoitettu jyväskyläläisen digimarkkinointitoimiston, Sloganin yritysblogia varten. Blogi ei enää saatavilla.]

Kiinnostuitko osaamisestani? Ota ihmeessä yhteyttä ja löydetään yhdessä ratkaisut markkinnoinnin tarpeisiisi!